maandag 13 augustus 2018

Lasagne bolognese met aubergine


mijn versie
400g gehakt
1 aubergine
kerstomaten in een doosje
basilicum
knoflook
1 ui
1 bol mozzarella
9 lasagnevelle
1 blik (400g) Cubetti tomatenblokjes verse groenten (Delhaize, Carrefour, GB)
1 doos (500g) Elvea Passata gezeefde tomaat (Delhaize, GB, Carrefour)
olijfolie
oregano
peper

bachemelsaus:
40g boter
40g bloem
5dl melk
Parmesan (Grozette Formaggio da Pasta, 100g (AH)

aubgeringe in stukken met olijfolie, oregano, peper in oven +-35min 200°C
gehakt bakken
ui, tomatenblokjes, gezeefde tomaat, peper stoven voor 10min, basilicum + mixen + gehakt roeren
bachemalsaus
ovenschaal 1/3 aubergine (helft van ovenschaal - kinderen lusten niet), tomaten/gehaktmix, lasagnevel, bechamelsaus, en opnieuw.....
kerstomaten in 4 gesneden, alleen op die kant waar er aubergine ligt
mozzarella in schijfjes
in oven +-45min 200°C

******************************************
ORIGINELE RECEPT
https://www.colruyt.be/nl/recept/lasagne-bolognese-met-aubergine
Lasagne bolognese met aubergineIngrediƫnten
400 g kalfsgehakt (beenhouwerij)
2 aubergines
12 minitomaten (in tros)
0.5 plantje basilicum (vers)
2 teentjes knoflook
1 ui
80 g geraspte mozzarella
40 g parmezaan (blok)
2 eetl. Cashewnoot
9 lasagnevellen
400 g tomatenstukjes (blik)
1 dl rode wijn
4.5 eetl. Olijfolie
1 eetl. oregano (gedroogd)
peper en zout

Voor de bechamelsaus
40 g parmezaan (blok)
40 g boter
6.5 dl melk
40 g bloem

Voorbereiding (15 min.)
- Snij de aubergines in de lengte in lange plakjes van 1 cm dik.
Verdeel over een bakplaat met bakpapier.
- Pers het knoflook.
- Snipper de ui fijn.
- Snij de kerstomaten in 2.
- Rasp de parmezaan.
- Hak de cashewnoten grof.
- Scheur de blaadjes basilicum.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bereiding 40 min. + 45 min. in de oven
1 Besprenkel de aubergines met 3 eetl. olijfolie en kruid met de oregano, peper en zout. Bak ± 35 min. in de voorverwarmde oven.
2 Bak intussen het gehakt in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Maak los met een vork en kruid met peper en zout.
3 Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de ui en het knoflook glazig. Blus met de rode wijn en laat 2 min. inkoken. Voeg de tomatenstukjes toe en breng aan de kook. Kruid met peper en zout. Laat 10 min. stoven. Voeg op het einde de helft van het basilicum toe.
4 Smelt intussen de boter in een steelpan en meng er de bloem onder met een klopper. Laat even drogen op het vuur. Giet er beetje bij beetje en al roerend de koude melk onder tot u een gladde saus krijgt. Kruid met peper en zout en roer er
de helft van de geraspte Parmezaan onder.
5 Vet een ovenschaal in met 1/2 eetl. olijfolie en verdeel er 1/3 van de aubergines over. Bedek met 1/3 van het gehakt, 1/3 van de tomatensaus en 3 lasagnevellen. Lepel er 1/3 van de bechamelsaus over. Herhaal tot de ingrediƫnten op zijn. Eindig
met een laagje bechamelsaus.
6 Bestrooi met de rest van de Parmezaan, de cashewnoten, de mozzarella en de rest van het basilicum. Verdeel er de kerstomaten over, met het snijvlak naar boven.
7 Zet 45 min. in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
Afwerking
Serveer met een rucola-tomatenslaatje.
Tip

Maak de lasagne een dag op voorhand. U hoeft hem de dag zelf alleen nog in de oven te zetten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten